Meest gestelde vragen

Komt er binnenkort ook een natuurbegraafplaats bij mij in de buurt ?

Er zijn in Nederland op tientallen plaatsen plannen om natuurbegraafplaatsen te gaan realiseren. Vaak stranden die plannen echter omdat het terrein er niet geschikt voor is, vanwege de grondwaterspiegel of andere bijzonder natuur- of archeologische omstandigheden. Voor een natuurbegraafplaats moet bovendien het bestemmingsplan gewijzigd worden. Omwonenden en andere belangengroepen kunnen bezwaar maken tegen de komst van de natuurbegraafplaats. Het onderzoek naar deze bezwaren kan de komst van de natuurbegraafplaats op een bepaalde locatie vertragen of zelfs helemaal tegenhouden. Begraven IN DE natuuR vermeld op haar site dus alleen de reeds geopende natuurbegraafplaatsen. Als er een nieuwe natuurbegraafplaats geopend wordt, dan kunt u dat nalezen in onze nieuwsbrieven en op onze site. Als u wilt weten of Begraven IN DE natuuR meer weet van plannen in de buurt van uw woonplaats, dan kunt u contact opnemen.

Wat kost een natuurgraf?

Op dit moment kost een natuurgraf meestal tussen de € 1415,- en € 10.000,- (zie overzicht). Hier staan de kosten vermeld van het grafrecht inclusief het openen en sluiten van het graf. Dit is vooral afhankelijk van de begraafplaats, de gekozen plek op de natuurbegraafplaats en de grafduur. Naast kosten voor een graf, moet u ook rekening houden met andere kosten bij een uitvaart, bijvoorbeeld voor de verzorging, een kist, advertentie,  bloemen, vervoer, catering, etc. De exacte kosten zijn afhankelijk van uw wensen. Als u een goed overzicht wilt krijgen van de totale kosten, dan kunt u het beste een uitvaartkostenmeter op het internet raadplegen of een gesprek aangaan met een uitvaartverzorger.

Ruwweg kan men stellen dat een natuurbegrafenis aanzienlijk minder kost dan een traditionele begrafenis. Als men na een crematie kiest voor het verstrooien van de as, dan is men iets minder kwijt dan een natuurbegrafenis. Als men na de crematie kiest voor het begraven of bijzetten van de urn is men ongeveer evenveel kwijt.

Hoe zit het met mijn uitvaartverzekering en mijn wens om vooraf een natuurgraf te kopen ?

Uitvaartverzekeringen keren pas uit bij overlijden en dit geldt ook voor het deel dat gereserveerd is voor de aanschaf van het grafrecht. Begraven IN DE natuuR heeft al gesproken met de directies van Monuta, Dela en Nuvema om aan te geven dat klanten de wens hebben om eerder het (eeuwig) graf te kopen. Vooralsnog gaan verzekeraars niet in op deze wens van klanten. Als u eerder een grafrecht wil kopen, dan zult u dit dus uit eigen middelen moeten betalen.

Kan het gebeuren dat dieren in een natuurgebied gaan graven in de natuurgraven?

In Engeland zijn al vele jaren natuurbegraafplaatsen. Daar gebeurt het nauwelijks dat dieren een overledene opgraven. Het is overigens  niet anders dan op traditionele begraafplaatsen. De diepte van de graven zorgt ervoor dat dieren alleen na enige dagen graven bij de kist zouden kunnen komen. Maar mochten er sporen zijn van een gravend dier rond de graven, dan neemt de beheerder over het algemeen snel maatregelen om  te voorkomen dat ze bij de kist kunnen komen.

Hoe vind ik de meest geschikte rustplaats voor mij?

De natuurbegraafplaatsen in Nederland hanteren verschillende concepten. Dit zie je onder andere in de gehanteerde regels, de toegestane grafmarkeringen, de wijze waarop grafrechten geregeld en vastgelegd worden, de omvang van de kavels, de faciliteiten voor uitvaartdiensten, het natuurgebied, etc. Wat voor u de beste keuze is, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Op onze website geven we u een overzicht van de verschillen op natuurbegraafplaatsen in Nederland. Binnenkort komen wij met een automatische adviesmodule die u aan de hand van een aantal vragen een advies geeft. Die is echter nog niet gereed; u kunt wel contact opnemen voor een advies hierover. Een bezoek aan een natuurbegraafplaats of een afspraak met een beheerder is daarna nog nodig, zodat u zelf kunt kijken of dit echt de keuze is die bij u past. U kunt dat bezoek via Begraven  IN DE natuur aanmelden. Als u daarna nog vragen of twijfels heeft, dan kunt u die ook met ons bespreken.

Mijn partner is al overleden, maar ik wil toch in de natuur naast mijn partner begraven worden. Kan dat?

Ja, vaak is het mogelijk om alsnog naast uw partner begraven worden op een natuurbegraafplaats, door uw partner te laten herbegraven op de gewenste plek op een natuurbegraafplaats. Wel zijn er wettelijke eisen zijn voor het tijdstip van herbegraven. En overledene mag namelijk pas na 10 jaar grafrust worden herbegraven. Voor het bijzetten van een urn in een natuurgraf hebben de natuurbegraafplaatsen vaak regels voor het materiaal van de urn, meestal moet het materiaal biologisch afbreekbaar zijn.

Ik wil gecremeerd worden, kan ik ook mijn urn laten begraven op een natuurbegraafplaats?

Ja, dat kan. U moet dan wel rekening houden met de kosten voor de crematie en daarna de kosten van het natuurgraf. Op veel natuurbegraafplaatsen zijn kosten voor een urnengraf wel lager dan een graf voor een kist, waardoor het verschil in kosten kleiner is. Meestal zijn er regels dat de urn van biologisch afbreekbaar materiaal moet zijn. Er is tegenwoordig volop keuze in dergelijke urnen. Een alternatief voor het begraven van een urn is het laten versmelten van de as met een boom. Dit kan via Remember in Green. De boom kan dan later op vele plaatsen in de natuur worden geplant.

Wat gebeurt er als de natuurbegraafplaats vol is?

De natuurbegraafplaatsen met eeuwige grafrechten zullen ooit vol raken. Meestal hebben de natuurbegraafplaatsen hier goed over nagedacht en kiezen zij ervoor om op die plaats een duurzame natuurfunctie te ontwikkelen (bijvoorbeeld een wandelgebied). Sommige landgoederen hadden al eeuwen grafheuvels op hun terrein en nu komt er een stuk met natuurgraven bij.

Ander landgoederen hebben voldoende ruimte om daarna andere delen van het landgoed te gebruiken als natuurbegraafplaats. Zo kan men nog lange tijd vooruit en dragen de opbrengsten van de natuurbegraafplaats bij aan het behoud van het landgoed.

Moet ik op een natuurbegraafplaats begraven worden in een kist?

Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden voor het ‘omhulsel’ om overledenen in te begraven. Naast lijkwades en kartonnen kisten is het ook mogelijk om te begraven in rietenkisten of kisten van sloophout. Op natuurbegraafplaatsen is vaak de regel dat de kisten of lijkwades van natuurlijke en afbreekbare materialen moeten zijn. Een spaanplaat kist is in vele gevallen niet toegestaan vanwege de giftige lijmen en slecht afbreekbare kunststoffen. Binnenkort gaat dit waarschijnlijk ook gelden voor gewone begraafplaatsen en crematoria.

Waarom kan Begraven IN DE natuuR mij gratis en onafhankelijk advies geven?

Begraven IN DE natuuR krijgt van een aantal natuurbegraafplaatsen een beperkte vergoeding voor het versturen van de brochures of voor mensen die na een bezoek een grafrecht kopen. Begraven IN DE natuuR streeft er naar om met alle natuurbegraafplaatsen samen te werken. Op die wijze kunnen we echt onafhankelijk het beste advies geven aan de klanten.  Dat is helaas nog niet zo, want op dit moment werken wij samen met Heidepol, Hillig Meer en Reiderwolde. Met een 3-tal andere natuurbegraafplaatsen zijn we in onderhandeling hierover. Onze informatie is vooral gebaseerd op feiten en wij raden u meestal aan om niet 1, maar om minstens 2 of meer natuurbegraafplaatsen te vergelijken. Pas na een bezoek moet u toch zelf beslissen of een bepaalde locatie bij u past.

Zijn er ook risico's aan het nu al kopen van een grafrecht ?

Er zijn twee soorten risico’s:

het risico dat u helemaal niet begraven wordt op de gekochte plek en het risico dat uw graf na een aantal jaren toch geruimd wordt. Om dit risico te beperken kunt u het beste uw nabestaanden op de hoogte stellen van uw wensen en het feit dat u al een grafrecht heeft gekocht. U zult bovendien de documenten hiervoor moeten bewaren op de juiste plaats.  

Het tweede risico heeft te maken met de huidige wet op de lijkbezorging in Nederland. Die maakt het namelijk mogelijk om zelfs eeuwige graven te ruimen met toestemming van de grafgerechtigde. Als de begraafplaats geen contact kan leggen met de grafgerechtigde kan men binnen bepaalde voorwaarden een graf ruimen. U kunt zelf maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat uw eeuwige grafrust niet verstoort zal worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Staat uw vraag niet bij dit overzicht ? Mail ons uw vraag en u krijgt spoedig antwoord. U kunt natuurlijk ook bellen 06-54783660.